Buzağı ve malak desteğinden yararlanabilmek için uygulama esasları belli oldu. Yetiştirici buzağı ve malak desteğinden yararlanmak için destek başvurularını nasıl yapacak? İşte merak edilen soruların cevabı
Buzağı desteği için yetiştiriciler; desteklemeyi hangi tarımsal amaçlı örgüt üzerinden almak istiyorlarsa almak istedikleri örgüt üzerinden, kooperatifler aracılığıyla almak isteyenler bölge veya il üst birlikleri üzerinden, soy kütüğü ilave desteklemesi için damızlık sığır yetiştiricileri il birlikleri üzerinden alacaklar.
ÖRGÜTE ÜYE OLMAYANLAR İL/İLÇE MÜDÜRLÜĞÜNE BAŞVURACAK
Herhangi bir örgüte üye olmayanlar ise doğrudan il/ilçe müdürlüklerine, başvurularını yapmaları gerekiyor.
Malak desteği için, damızlık manda yetiştiricileri birliğine üye olan yetiştiriciler birlikler aracılığıyla, üye olmayan yetiştiriciler ise il/ilçe müdürlüklerine yazılı olarak başvuruda bulunabilirler.
Yetiştiriciler aynı destek için yalnızca bir tarımsal amaçlı örgüt üzerinden başvuru yapabilir. Tarımsal amaçlı örgütler başvuru listelerini il/ilçe müdürlüklerine teslim edecekler.
Başvurular ile ilgili iş ve işlemler, HDS’de il/ilçe müdürlüklerince yürütülür. İl/ilçe müdürlükleri, il birlikleri tarafından kendilerine teslim edilen başvuruların ve birlik üyesi olmayan yetiştiricilerin başvuru dilekçelerinin HDS’ye zamanında ve doğru kayıt edilmesinden sorumludur.
TARIMSAL ÖRGÜTLER BAŞVURULARDAN SORUMLUDUR
Tarımsal amaçlı örgütler, kendilerinde başvuru dilekçesi bulunan üyelerinin başvurularından sorumludur. Tarımsal amaçlı örgüte üye olan yetiştiriciler, dilekçe ile üyesi bulundukları tarımsal amaçlı örgüte başvuru yapmak zorundadır. Tarımsal amaçlı örgütler, her ne sebeple olursa olsun üyesinin yazılı destekleme başvurusunu geri çeviremez. Tarımsal amaçlı örgütler, başvuru dilekçesi bulunmayan üyesi adına destekleme başvurusu yapamaz.
Gerçek veya tüzel kişilik adına birden fazla işletme olması durumunda, işletme sahibi her bir işletme numarası için ayrı destekleme başvurusu yapar.
DESTEKLEME BAŞVURULARI BİRİNCİ VE İKİNDİ DÖNEM ŞEKLİNDE YAPILACAK
Başvurular birinci dönem için, destekleme yılı Eylül ayının ilk iş gününde başlar, Aralık ayının ilk iş gününe kadar devam eder. İkinci dönem için ise bir sonraki yılın Nisan ayının ilk iş gününde başlar ve 15 Haziran tarihine kadar devam eder. Birinci dönemde başvurusu olan yetiştiriciler, ikinci dönem içinde başvuru yapmış sayılır. Birinci dönemde başvuru yapamayanlar ikinci dönemde başvuru yapabilir. Birinci dönemde başvuruda bulunduğu halde, eksikleri nedeniyle desteklemeden yararlanamayanlar, ikinci dönemde eksikliğin giderilmesi halinde desteklemeden yararlandırılır.
Başvurular destekleme yılı için geçerlidir. Süresi geçtikten sonra yapılan tüm başvurular geçersizdir.
BUZAĞI MALAK DESTEĞİNDE İCMALLERİN HAZIRLANMASI VE İTİRAZ SÜRECİ ŞU ŞEKİLDE İŞLEYECEK
Buzağı ve malak destekleme başvurularının HDS’ye kaydedilmesi, icmallerin hazırlanması ve itiazların değerlendirilmesi aşağıdaki şekilde gerçekleştirilir:
Destekleme başvuruları, birinci dönemin başvuru tarihleri son gününden itibaren 30 gün içerisinde, ikinci dönemin başvuru tarihleri son gününden itibaren 15 gün içerisinde HDS’de ilgili modüle il/ilçe müdürlükleri tarafından kaydedilir. Yanlışlıkların veya süresi içerisinde başvuru olduğu halde girilmeyen eksikliklerin giderilmesi için en fazla 30 gün uzatılarak destekleme sisteminde başvuru kayıtları açılır.
Buzağı ve malak destekleme icmalleri HDS’de ayrı olarak hazırlanır.
İcmaller hazırlanırken buzağıların soy kütüğü ve genomik test ile suni tohumlama desteği için E-Islah veri tabanından, malak soy kütüğü ve suni tohumlama desteği için ise MIS veri tabanından yararlanılır.
Birinci dönemde destekleme yılının ilk sekiz ayında doğan buzağı/malaklar için destekleme yılı takvimi son günü TÜRKVET, E-Islah ve MIS verileri, ikinci dönemde ise destekleme yılının tümünde doğan ve birinci dönemde destekleme alamayan buzağı/malaklar için sonraki yılın 1 Temmuz tarihli TÜRKVET, E-Islah ve MIS verileri esas alınarak hazırlanan icmal-1 askı listeleri il/ilçe müdürlüğünde askıya çıkarılır. Askı başlangıç ve bitimi tutanağa bağlanır.
Birinci dönem askı süreci sonrası icmal-2’lerin belirlenmesi için sonraki yılın 15 Şubat tarihli TÜRKVET, E-Islah ve MIS verileri, ikinci dönem ise askı süreci sonrası icmal-2’lerin belirlenmesi için sonraki yılın 1 Ağustos tarihli TÜRKVET, E-Islah ve MIS verileri esas alınır.
Büyükbaş hayvancılık destekleri kapsamında buzağı/malak desteklemesinin; başvuru, icmal hazırlama, askı, itiraz, kesin icmal ve benzeri destekleme süreçlerine ait takvim, Karar kapsamında her yıl HAYGEM tarafından belirlenerek internet sayfasında yayımlanır.
Uygulama esaslarında buzağı, malak desteklerinin şartları teker teker açıklandı. Buzağı, malak desteğinden yararlanmak için neler yapılmalı? İşte buzağı, malak desteğini almanın şartları…
2024 YILI BUZAĞI VE MALAK DESTEĞİ ŞARTLARI
-Buzağı/malağın TÜRKVET’te kayıtlı, destekleme yılı içinde ülkemizde doğmuş ve doğduğu işletme numarası ile cinsiyeti, ana kulak numarası ve doğum tarihi bilgilerinin mevcut olması gerekir.
-Buzağı/malak TÜRKVET kayıtlarına göre en az 4 ay (120 gün) süreyle yaşamış olmak zorundadır.
-Buzağı/malakların programlı aşıları (dişilerde brusella ve şap, erkeklerde şap) yapılmış ve VETBİS’e kaydedilmiş olmak zorundadır. Hastalıktan ari işletmelerde brusella aşı şartı aranmaz. Bakanlıkça belirlenen aşılarda güncelleme olması halinde, yapılması gereken aşılar, HAYGEM tarafından talimatla belirlenerek internet sayfasında yayımlanır.
-Her buzağı/malak için bir kez destekleme ödemesi yapılır. Çoklu doğumlarda her bir buzağı/malak desteklemeden faydalandırılır.
-Destekleme ödemesi, HDS veri tabanına başvurusu girilen buzağı/malağın doğduğu işletme sahibine yapılır.
-Destekleme ödemeleri, iki dönem halinde yapılır. Her iki dönemde destekleme şartlarını sağlamadığı için destekleme alamayan buzağı/malaklar, sonraki süreçte şartları sağlasa da destekleme kapsamına alınmaz.
-Destekleme ödemesi yapılan buzağı/malağa, ilave destekleme şartlarının sonradan oluşması durumunda sonraki dönemlerde ilave ödemeler yapılmaz.
-Destekleme sürecinde ilgili mevzuat kapsamında, buzağı/malakların küpelenmesi ve TÜRKVET’e kaydedilmesi; buzağıların E-Islaha, malakların MIS’a kaydettirilmesi, programlı aşılarının yaptırılması ve işletme bilgileri ile desteklemeye esas verilerin kayıt sistemlerinde güncellenmesinden yetiştiriciler, belgelerin düzenlenmesi ve veri girişlerinin zamanında yapılmasından ise görevli kişi, kurum ve kuruluşlar sorumludur.
BUZAĞI MALAK DESTEĞİNDE İLAVE DESTEKLERDEN NASIL YARARLANILACAK?
Buzağı/malak desteğinde belirlenen ilave katsayı desteklerinden yararlanma şartları da şu şekilde…
-Kararda yayımlanan ve Tarımsal Üretim Planlama Kurulu tarafından süt havzası olarak belirlenen illerden Amasya, Çorum, Tokat, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Muş, Erzurum ve Tunceli illerinde doğan ve TÜRKVET’te sayılan sütçü ırkı ve bunların melezleri buzağılarına ve malaklara, besi havzası olarak belirlenen Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Sivas, Şırnak, Tunceli ve Van illerinde doğan ve TÜRKVET’te sayılan kombine ırk, etçi ırkı ve bunların melezleri buzağılarına ve malaklara ilave destek verilir.
-Suni tohumlama veya embriyo transferi sonucu doğan buzağı/malaklara ilave destek verilir.
-Yerli sperma kullanımı ile suni tohumlamadan veya yerli embriyo transferi sonucu doğan buzağı/malaklara ilave destek verilir.
-Aile işletmelerinde doğan buzağı ve malaklara ilave destek verilir. Aynı veya farklı il/ilçelerde birden fazla işletmesi bulunan yetiştiricilerin toplam sığır veya manda sayısı, büyükbaş hayvancılık aile işletmesi desteği için tanımlanan sayıyı geçmesi halinde, bu desteklemeden yararlandırılmaz.
-Kadın veya genç çiftçilerin işletmelerinde doğan buzağı/malaklara ilave destek verilir.
-Destekleme yılı takvimi son günü itibarıyla TÜRKVET’ten alınan kayıtlarda, hastalıktan ari olarak tespit edilen işletmelerde doğan dişi buzağı/malaklara ilave destek verilir. Destekleme yılı son günü alınan kayıtlarda ariliği askıda olan işletmeler sonraki yılın 1 Temmuz tarihli TÜRKVET kayıtlarında ariliği onaylanmış ise arilik desteğinden yararlanır.
-Destekleme yılı takvimi içinde doğan ve temel destek şartlarını sağlayan buzağı/malaklara hastalıktan ari işletmeler hariç en fazla 500 baş ile sınırlı olmak üzere temel ve ilave destek tutarları ödenir. İkinci dönemde, birinci dönemde destek alan buzağı/malak sayısı da dikkate alınarak ödeme yapılır. Gerçek veya tüzel kişilik adına farklı illerde birden fazla işletme olması durumunda, 500 baş sınırlaması her bir işletme numarası için ayrı uygulanır. Gerçek veya tüzel kişilik adına aynı il sınırları içerisinde birden fazla işletme olması durumunda, 500 baş sınırlaması aynı ildeki tüm işletmeleri kapsar.
-Destekleme yılı takvimi son günü itibarıyla TÜRKVET’ten alınan kayıtlarda, AB onaylı süt çiftliği sertifikasına sahip olduğu tespit edilen işletmelerde doğan dişi buzağı/malaklara ilave destek verilir.
-Destekleme yılı takvimi son günü itibarıyla birinci derece tarımsal amaçlı örgütlere üye olan yetiştiricilerin işletmesinde doğan buzağı ve malaklarına ilave destek verilir.
SOY KÜTÜĞÜNE KAYITLI OLAN BUZAĞILARA İLAVE DESTEK ŞARTLARI NELER?
Soy kütüğüne kayıtlı olan buzağılara ilave destek verilebilmesinin şartları ise şu şekilde…
1) Yetiştiriciler, destekleme müracaatını damızlık sığır yetiştiricileri birliği aracılığıyla yapmak zorundadır.
2) Buzağının, soy kütüğüne kayıtlı anadan suni tohumlama sonucu doğmuş ve yerli ırklar hariç anası kendi ırkı ile tohumlanmış veya embriyo transferi sonucu doğmuş olması gerekir. İşletmenin soy kütüğüne giriş tarihinden önce doğan buzağılar, ilave destekten faydalandırılmaz.
3) Buzağının doğduğu işletme, destekleme yılı Ekim ayının ilk günü öncesinde soy kütüğüne kaydedilmiş ve aynı yılın son günü itibarıyla kayıtlı olmak zorundadır.
4) İşletmede, Bakanlık veya Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliğinin talimatlarına uygun olarak, üçten az olmamak üzere soy kütüğünde bulunduğu sürenin (ay olarak) 2/3’ü oranında aylık süt ölçümü yapılmış olması gerekir.
5) Süt ölçüm tarihinde, işletmenin etçi ırk ve melezleri hariç inek sayısının en az % 60’ının süt ölçümü yapılmış ve süt verilerinin ölçüm tarihinden itibaren 120 gün içerisinde E-Islaha kaydedilmiş olması gerekir.
6) Süt verim ölçümleri, standart süt ölçüm aletleri veya sağım sistemi ile ölçülmeli, ölçümler süt kayıt defterine kaydedilmeli veya sağım sisteminden temin edilmiş olmalıdır. Askı veya hak ediş listelerinin hazırlanması aşamasında işletmenin süt verim ölçüm metodu E-Islahta tanımlanmış olmak zorundadır.
7) Süt ölçüm tarihinde, süt ölçümü yapılmış en az 10 ineğin en az yarısında aynı miktarda süt verim kaydı olması durumunda, işletmenin bu tarihteki süt ölçümü geçersiz sayılır.
8) Süt verim ölçümlerinin, talimatlara uygun olarak yapılmasından ve E-Islaha kaydettirilmesinden yetiştiriciler, yetiştiricilerin bilgilendirilmesinden, bildirilen süt verim ölçümlerinin zamanında E-Islaha kaydedilmesinden ve denetlemelerin yapılmasından Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği ve il birlikleri sorumludur.
9) İşletmelerin soy kütüğü sınıfı, E-Islah kayıtlarından destekleme yılını takip eden yılın Ocak ayında birinci dönem askı listesi yayınlanmadan önce belirlenir, birinci ve ikinci dönem hak edişlerde geçerli olur. İşletmelerin soy kütüğü sınıfının belirlenmesi, itirazlar doğrultusunda veya ihtiyaç halinde birinci dönem hak ediş icmallerinin yayımlanması öncesi yenilenebilir.
Suni tohumlama şartı aranan desteklerde, suni tohumlamanın, buzağının doğum tarihinden 210-295 gün öncesinde ülkemizde yapılmış ve bilgisinin E-Islah veri tabanına kaydedilmiş olması gerekir.
GENOMİK DEĞER TESPİTİ YAPILMIŞ SOY KÜTÜĞÜ İLAVE DESTEĞİNİ HAKEDEN DİŞİ BUZAĞILARA İLAVE DESTEK ŞARTLARI NELER?
Genomik değer tespiti yapılmış, soy kütüğü ilave desteğini hakeden dişi buzağılara ilave destek verilebilmesinin şartları ise şu şekilde…
1) Buzağının doğduğu işletmenin, destekleme yılını takip eden yılın Ocak ayında belirlenen soy kütüğü sınıfının A veya B olması gerekir.
2) Buzağının damızlık kütüğü sınıfının A veya B olması gerekir.
3) Buzağının ırkının Siyah-Alaca veya Simental olması gerekir.
4) Genomik değer tespitinin, buzağının doğduğu işletmede iken yapılması gerekir.
5) Genomik değer tespiti için usulüne uygun olarak DNA izolasyonuna esas örneklerin alınıp genomik test merkezine ulaştırılmasından ve sonuçların E-Islaha kaydından işletmenin bulunduğu ildeki Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği sorumludur.
6) Buzağının genomik damızlık değeri tespiti çalışmaları kapsamında, DNA izolasyonuna esas örneklerin genotiplendirilmesinin, Bakanlıkça yetkilendirilen genomik test merkezinde yapılmış olması gerekir.
7) Genomik test merkezi, destekleme kapsamında kendisine gelen DNA izolasyonuna esas örneklerin test ücreti ve uygulama yöntemini Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliğine bildirir.
8) Genotiplendirilmesi yapılan örneklere ait genomik damızlık değer tespiti, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliğince yapılır ve düzenlenen belge onaylanmak üzere HAYGEM’e gönderilir.
9) Destekleme ödemesi, 1. dönem için destekleme yılının son gününe, 2. dönem için ise takip eden yılın Mayıs ayının 15’ine kadar genomik test merkezine gelen kan örneklerinden genomik damızlık değer tespiti belirlenen buzağılar için yapılır.
SOY KÜTÜĞÜNE KAYITLI MALAK İLAVE DESTEKLEME VERİLMESİNİN ŞARTLARI NELER?
Soy kütüğüne kayıtlı malak ilave desteklemesi verilebilmesinin şartları şunlar…
1) Destekleme yılı içinde MIS’ta kayıtlı işletmedeki manda ineği ve malak sayısı dikkate alınır.
2) Malakların ana ve babası MIS’a kayıtlı olmak zorundadır.
3) Malakların doğduğu işletme, destekleme yılı sonu bitim tarihine kadar MIS’a kaydedilmiş olmak zorundadır.
4) Yetiştirici, damızlık manda yetiştiricileri birliği olan yerlerde birlik üyesi olmak ve birlik soy kütüğü yürütme yetkisi almış olmak zorundadır.
5) Destekleme yılında işletmede süt ölçümü yapılan ayda, manda inek sayısının en az 1/4’ünde asgari 5 ay süt ölçümü yapılmış ve MIS’a kaydedilmiş olması zorunludur.
6) Süt verimlerinin, standart süt ölçüm aletleri veya sağım sistemi ile ölçülmüş olması, ölçümlerin süt kayıt defterine kaydedilmesi veya sağım sisteminden temin edilebilmesi gerekir.
7) Ön soy kütüğüne kayıtlı malaklar bu desteklemeden yararlanamazlar.
https://www.tarimdanhaber.com/buzagi-malak-2024-yili-desteklerinin-sartlari-belli-oldu